Je nenáročný, můžeme jej pěstovat na zahradě, i v nádobě ve vápenité, lehké a dobře propustné půdě na polostinném nebo slunečném místě. Nesnáší polední úpal, naopak má rád stín. Aby dobře rostl, potřebuje hojnou zálivku.

Chutí trošku připomíná estragon, trochu petržel a je nasládlý jako anýz. Proto je dobré ho využívat ve středomořské kuchyni.
kerblík bylina

Patří do čeledi miskovitých. Vzhledem připomíná rozrostlou petržel, a protože může mít kadeřavé listy, je podobný kadeřavé petrželce. Pozor, neplést si ho s kerblíkem lesním, ten se nekonzumuje.

Díky jeho chuti najde využití převážně ve francouzské kuchyni.

Používá se při přípravě ryb, polévek, dušené mrkve, vegetariánských pokrmů a dodá chuť smetanovým omáčkám.

Kerblík je ideální pro jarní bylinkové kúry.

Listy této bylinky obsahují vitamín C, hořčík, karoten a železo.

Podporuje chuť k jídlu, je mírně močopudný a příznivě působí na látkovou výměnu. Na rány použijeme teplý kašovitý obklad rozdrceného kerblíku. Detoxikuje játra, žlučník a ledviny. Zlepšuje krevní oběh, pomáhá při onemocnění kloubů a při vysokém tlaku. Pomůže při bronchitidě. Pomáhá při chronických průjmech.

Pleťová maska z kerblíku a jogurtu čistí a zvláčňuje pleť a zabraňuje tvorbě vrásek. Do odvaru namočíme vatové tamponky a přikládáme na unavené oči.
rozkvetlý kerblík

Výborný je v domácí sekané či karbanátcích, je výborný v mletém mase připravovaném na grilu, přidává se do domácích hamburgerů.

Ozdobíme s ním jednohubky nebo chlebíčky. Mějte na paměti, že jeho chuť výraznější bylinky přehluší.

Pokud ho použijete s majoránkou nebo rozmarýnem, nepoznáte, že jste ho přidali do jídla.

Přidává se až na poslední chvíli, protože vařením ztrácí chuť.

Čerstvě nasekaný dodá šmrnc vajíčkové pomazánce s tuňákem a pórkem.

Hodí se k jehněčímu, nebo drůbežímu masu a také k rybám.

Je výborný ve smetanových polévkách.

Díky jeho vůni můžete ho vysázet mezi rostliny, jež ohrožují slimáci a mšice. Například mezi saláty.

Dozrává už po šesti týdnech, proto je vhodné ho jednou za dva týdny znovu vysít. Zastřiháváme pravidelně listy, aby se tvořily další. Když rostlina vykvete, máme další semena pro výsadbu. Klíčivá jsou ale jen jeden rok. Po vykvetení lístky už nesbírejte.

Pro jeho uchování ho zmrazíme, protože sušením ztrácí své aroma.

Kerblík aneb zapomenutá bylinka
4.8 (96%)5